Koekedoek

Draagconsulent Jolien van den Assum

Dit ben ik

Ik ben Jolien van den Assum- van der Berg, moeder van Tijn (2013) en Fiene (april 2017). Oorspronkelijk kom ik uit Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) waar ik nog regelmatig te vinden ben. Breda is sinds een jaar of 12 mijn woonplaats, om precies te zijn Teteringen. Nadat ik mijn studie aan de Pabo had afgerond in Breda ben ik hier blijven wonen met mijn man Martijn. 

Net na de geboorte van mijn oudste ben ik begonnen met dragen. Omdat hij vaak last had van Pseudokroep vond hij de meeste troost dicht tegen me aan. En laten we eerlijk zijn: dat is ook wel erg gezellig. De draagzak werd een standaard uitrusting tijdens uitjes. Tijn vond rust tijdens het dragen, het overstrekken werd een stuk minder en als ‘winterbaby’ wist ik altijd zeker dat hij het warm genoeg had in de drager onder mijn jas.

Bij de komst van mijn tweede was ik al wat beter voorbereid. Mijn zus had mij geïntroduceerd in de ‘wereld der draagdoeken’  en mijn doek lag al klaar voordat de kleine goed en wel geboren was. De zwangerschap had zijn tol geëist op mijn rug en bekken en daardoor was ik op zoek naar de meest ergonomische oplossing voor mijzelf. Door een draagconsulent in te schakelen heb ik leren buikdragen met de lange geweven doek. Mijn ervaring was geweldig! Het voelde vertrouwd om dat kleine hummeltje zo strak in de doek tegen me aan te hebben. Doordat je tijdens het knopen telkens weer maatwerk levert, is het dragen heel lang vol te houden. Fiene pleegt menig dut in de doek, tot haar en mijn grote tevredenheid. Wat een mooie ervaring, het heeft een vuurtje in mij doen branden.

nog geen maand na mijn eerste consult hing ik in de telefoon met mijn draagconsulent: of ze mij ook niet kon leren rugdragen. Uiteraard omdat het enorm handig is met een rondlopende peuter, maar ook om meer te leren, want het dragen van je kindje is wel één van de mooiste cadeau’s die je jezelf en je kindje kunt geven. Mijn ‘draaghonger’ werd zo groot dat ik besloot deze ervaringen door te geven aan andere ouders. Persoonlijk heb ik het namelijk ervaren als het mooiste kraamcadeau dat er bestaat. Na mijn opleiding bij die Trageschule (Basisopleiding + Gevorderde Opleiding + Certificerting) blijf ik mezelf ontwikkelen door samenwerking met andere consulenten aan te gaan, door mijn lidmaatschap bij de Vereniging voor Draagdoekconsulenten en natuurlijk door zelf dagelijks het dragen in praktijk te brengen. Ook heb ik scholing gevolgd voor het dragen van permatuur geboren baby's

Ik werk nauw samen met Anne van Babydragen.eu. Anne is eigenaar van een webshop babydragers en een waar productspecialist. Regelmatig organiseren we draagworkshops met kleinschalige groepjes zodat er ervaringen uitgewisseld kunnen worden maar er toch alle ruimte is voor persoonlijk advies. 

Voornamelijk is mijn werkgebied omgeving Breda en Teteringen, maar op verzoek doe ik ook consulten in Hulst en omgeving omdat ik daar regelmatig te vinden ben. Woon je buiten Breda of Hulst? Neem toch even contact op bij interesse om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.


Foto: Nynke Fotografie