2018-03-04

Gemakzuchtig dragen

Mensen die mij een beetje kennen weten het al lang, ik zeul mijn kleine meid overal heen met mijn draagdoek. Vooral toen ze nog kleiner was vond ik een draagdoek het summum. Dat kleine lijfje zo strak tegen me aan, het voelde bijna weer als een zwangere buik. Ook toen ze iets ouder was, een maand of 4, hing ik ze op mijn rug in de ‘Ruck’. Ideaal om tijdens alledaagse dingen een slapende baby op je rug te hebben en tegelijkertijd een peuter te kunnen troosten, wasjes weg te werken en veilig te kunnen koken. Echter, er zijn momenten geweest dat ik merkte ik dat ik soms minder tijd nam voor de draagdoek. Een Diva (zie blog 1) laat zich niet verwaarlozen want dat komt keihard bij je terug. Slaapt je kind eindelijk en dan hup, zakt ze scheef. Je moet met aandacht knopen wil je er lang plezier van hebben.

Soms kan aandacht een probleem zijn. Zie je concentratie maar eens te behouden wanneer je peuter met een Duploblokje op het raam timmert terwijl je risotto ligt droog te koken in de pan. Of wanneer je wilt vertrekken van een vol terras loerende mensen en je een foutloze Double Hammock probeert te knopen. Of, wanneer je partner en oudste zoon ongeduldig op je aan het wachten zijn tot je ein-de-lijk eens klaar bent. Soms is het lekker om snel je kind op te tillen, binnen 5 seconden vast te zetten en weer door te gaan waar je mee bezig was. Daar hebben hele slimme mensen iets op gevonden: de draagzak!

Begrijp me goed, een geweven doek blijft voor mij favoriet, niets is zo veelzijdig, ergonomisch en matchend met alle mogelijke outfits. Dat gezegd hebbende, in sommige gevallen is een draagzak ook wel heel handig. Een draagzak is als een schoen, wat bij de één lekker zit, kan bij de ander een draak van een ding zijn. Passen is dan ook de enige remedie en de draagzak goed afstellen. Vergelijk het maar met een rugzak, wanneer deze te los hangt is het gewicht veel zwaarder dan dat je het gewicht dicht tegen je aan draagt. Voordeel hier, is dat je de drager één keer goed afstelt en vanaf dat moment is het dragen zo gepiept. Wil je graag gaan dragen, zorg dan voor een goede voorbereiding! Een drager is duur en een miskoop ligt op de loer. Goedbedoeld advies over een bepaalde drager die zo goed bevalt bij een bekende is niet altijd goed advies omdat het lichaamsbouw afhankelijk is en natuurlijk ook qua voorkeur. Hieronder heb ik een paar vragen geformuleerd die je jezelf moet stellen voor een goede oriëntatie:
1. Vanaf welke leeftijd wil je gaan dragen? Is dat direct na de geboorte of iets later? Dragers zijn maat gebonden en niet elke drager kan je direct na de geboorte gebruiken. Sommige dragers kan je jaren gebruiken, andere zijn wat meer maatgebonden, maar vaak ook comfortabeler voor die specifieke maat.
2. Wie gaat er dragen? Ga jij alleen dragen? Of heb je ook nog een partner/ oppas/ oma/ opa die wil dragen? Wanneer jij niet de enige bent die gaat dragen is het van belang dat je een drager koopt die geschikt is voor meerdere posturen en makkelijk is qua stellen.
3. Op welke momenten ga je dragen? Is dat voornamelijk thuis tijdens het huishouden of zoek je een draagsysteem om even snel de oudste naar school te brengen? In dat laatste geval is een compact formaat handig zodat ie makkelijk in je tas past. Wil je langere perioden gaan dragen zoals ook tijdens een wandeling, of op vakantie in de zomer? dan is comfort belangrijk en ademend materiaal.
4. Wil je in een later stadium ook gaan rugdragen? Niet alle dragers zijn namelijk geschikt om te rugdragen. Rugdragen met een drager kan pas wanneer je kleintje zelfstandig tot zit kan komen. Misschien niet iets waar je nu al over nadenkt, maar op een later moment wellicht wel.
5. Wat is je budget? Het gaat niet altijd op, maar in dragerland kunnen we wel zeggen dat goedkoop vaak duurkoop is. Laat je niet verleiden tot een goedkope draagzak, vaak is deze niet ergonomisch of is het materiaal niet geschikt voor langdurige belasting waardoor deze gaat zakken tijdens het dragen. Resultaat is dan dat je het ding in de hoek laat liggen, niet doen dus. Reken voor een goede drager al snel op €100,-. Pas ook op met Chinese namaak. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook te mooi om waar te zijn. Koop je drager bij een vertrouwd adres.

Heb je bovenstaande vragen beantwoord, dan kan je gaan zoeken naar een geschikte draagzak. Valt niet mee he? De winkels waar je draagzakken kunt passen liggen niet voor het oprapen. En als deze winkels er al zijn, beperken ze zich vaak tot slechts een paar merken. Wil je echt goed voorbereid zijn, volg dan mijn workshop dragers, speciaal voor ouders die willen gaan dragen maar nog niet goed weten hoe en wat. Een paar schoenen schaf je immers ook niet aan zonder te passen, toch? Tijdens de twee uur durende workshop behandelen we verschillende draagaspecten, zoals veilige hechting, ergonomisch en veilig dragen. Daarnaast kan je uitgebreid verschillende dragers uitproberen, testen en hier advies over krijgen. Tijdens de workshop heb ik een aantal draagpoppen die qua gewichtsverdeling hetzelfde zijn als baby’s, ze zitten alleen wat langer stil. Wil je een drager meenemen naar huis om uitgebreid te testen met je kleintje dan kan dat in de meeste gevallen ook. Voor €7,50 mag je de drager een week lang uitproberen. Na afloop van de workshop ontvang je van mij kortingsvouchers van online winkels om je drager naar keuze aan te schaffen. Interesse? Kijk op http://koekedoek.nl/Consulten/

De workshop is een nieuwe dienst die ik aanbied, in april gaat de eerste ronde plaatsvinden. De eerste ronde zal een pilot zijn en daarom tegen een zeer aantrekkelijke prijs, in ruil voor feedback over deze dienst. Heb je interesse om deel te nemen aan de pilot, stuur vrijblijvend een mailtje naar [email=info@koekedoek.nl]info@koekedoek.nl[/email]

Om tijdens de workshop veel diversiteit aan te kunnen bieden, werk ik samen met Babydragen.eu en SoClose draagconsulent

De dragers die je kunt uitproberen:
•Tula (verschillende soorten en maten)
•Marsupi
•Wompat
•Rose and Rebellion
•Ergobaby
•Manduca
•Mini Monkey
•Bandolino
•verschillende Ringslings
•Lenny Lamb (verschillende soorten)
•Hoptye
•SSC Wrap conversion
En voor de liefhebbers brengen we ook een aantal draagdoeken mee.Wil je een drager proberen die hier niet bij staat? Laat het me weten, ik kijk of ik het voor je kan regelen.

Admin - 10:22 | Een opmerking toevoegen